Mobil logo 1

Mycket bönor blir det

Bönor till växtfärgning av hållbar ryggsäck - Bestedreng
Hamptyget till ryggsäckarna är växtfärgat. Växtfärgning är bra på många sätt. Först och främst ger det behagliga färger som är lätta att tycka om länge. Ungefär som de mest utstickande modefärgerna, fast tvärtom. Det går också att göra helt utan märkliga kemikalier. Giftfritt alltså. Jag färgar hemma i köket, utan skyddshandskar, overall och glasögon. Restprodukterna hamnar på komposten, hos hönsen eller, som i fallet med bönorna ovan, på våra tallrikar. Det är om bönor det här inlägget ska handla.

Andra har sjungit bönors lov. Jag stämmer gärna in. Bönor (och andra baljväxter) är goda och nyttiga. Bönor lever i symbios med kvävefixerande bakterier och berikar därmed de jordar de odlas på. Svarta bönor ger vackra, blå färger till hampatyg. Måhända kan ovana magar pysa lite då de fylls av bönor, men det går över med träning. Så långt idel bra saker (möjligen bortsett från gasutvecklingen). Ändå är jag restriktiv med bönfärgning av ryggsäckar. Läs och begrunda följande recept (ur den utmärkta boken "naturlig färgning", av Lina Sofia Lundin):

Blötläggningsvattnet från 500g bönor
100g textila fibrer
3-4l vatten

Det ser vid första anblick enkelt och oskyldigt ut. Men betänk att en ryggsäck sys av ugefär 500 gram hampatyg. Det innebär, enligt receptet, en åtgång på 2500g torra bönor (som efter blötläggning väger många gånger mer). Och då jag sällan färgar tyg för att sy bara en ryggsäck, måste mängderna multipliceras, med ännu fler blötlagda bönor som nyttig biprodukt.

Summa summarum: Många bönor blir det.

Trots att jag förändrat receptet åt det snålare hållet, är frysen nu full av blötlagda svarta bönor för framtida behov. Så trots att jag gillar färgen, kommer bönfärgade ryggsäckar utgöra ett exotiskt inslag i mitt sortiment. Nästa bönfärgning blir när frysen är tömd. Det lär dröja.
 
Hampatyg färgat med bönor ger fina blå färger. Det mörkare tyget visar färgen efter behandlig med bivax och stearin. Lökskal ger varmt bruna toner.
Hampatyg färgat med bönor ger fina blå färger. Det mörkare tyget visar färgen efter behandlig med bivax och stearin. Lökskal ger varmt bruna toner.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lotta » Mitt första blogginlägg:  ”Mycket informativ och fin hemsida om jättebra o miljövänliga ryggsäckar. Hoppas ..”

  • Karin Estendahl » Mitt första blogginlägg:  ”Hej Pär! Nu har Tompa och jag kollat in ryggan och hemsidan. Grymt ju! Otroligt ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln