Mobil logo 1

hampa

Tyget i ryggsäckarna är vävt av hampafibrer. Hampa ger en av de starkste växtfiberna som går att använda till tyg, faktiskt fyra gånger starkare än bomull. Hampan växer snabbt, gärna på näringsfattiga jordar och även i kallare klimat, vilket gör att den går att odla också här uppe i norr. Under sin livstid drar hampa med sina djupa rötter upp djupt liggande näringsämnen, och berikar på så sätt jorden den växer i. Därför mår den bäst av att inte konstgödslas, och kräver heller inga bekämpningsmedel. Detta gör att hampa i allmänhet mår bäst av att odlas enligt ekologiska priciper.

Hampatyget i ryggsäckarna är från början oblekt och ofärgat. För att få det i en nyans jag tycker om, färgar jag det för hand med någon typ av växtfärg, till exempel lökskal. Växtbaserade färger ger snälla men livfulla nyanser som man inte tröttnar på, och är förstås snälla mot naturen. 

Slutligen skall påpekas att Bestedrengs hampa är av industrityp, och alltså inte möjlig att framställa någon form av narkotika ur. Att röka din ryggsäck är således oekonomiskt och ineffektivt. 

Hampatyg färgat med lökskal - Bestedreng ryggsäckar
Lökskal till växtfärgning av Bestedreng ryggsäck