Mobil logo 1

Läder och skinn

Läder och skinn görs båda av djurhudar. Det som skiljer är vilka egeskaper de har efter behandligen i garveriet. Skinn och läder är material med många fördelar. Främst är de hållbara och slitstarka. Med lite kärlek, i form av insmorning någon gång emellanåt, håller de sig smidiga och starka i många år. De har också den trevliga egenskapen att forma sig efter användaren och mörkna vackert efter hand de åldras. Dina ryggsäcksremmar kommer med andra ord bara bli bättre och snyggare med tiden. 

För att djurhudar ska bli mjuka och hållbara över tid, måste de garvas på ett eller annat sätt. Vegetabilisk garvning, med hjälp av bland annat bark, ger bäst läder och skinn och kan dessutom göras miljövänligt med naturprodukter, helt utan gifter. Allt läder i Bestedrengs ryggsäckar är vegetabilsiskt garvat av svenska Tärnsjö garveri, ett av mycket få miljöcertifierade garverier i världen.  

Tyvärr är vegetabilisk garvning av läder en långsam och därmed relativt dyr process. Därför använs i industrin till 90% kromgarvning. Det är en oerhört kemikalietung behandling, vars enda fördel är lägre tillverkningskostnader. Det är förvisso inte längre den tokgiftiga kromvarienten  krom 6 (cancerogent, allergiframkallande och allmänt dåligt för allt i miljön) som används mest, utan en annan, påstått ofarlig form kallad krom 3. Haken är att krom 3 lätt kan omvanlas till krom 6 sedan det lämnat garveriet. Dessutom används vid tillverkningen en hel del andra farliga kemikalier. När kromgarvat läder är utslitet, ska det faktiskt lämnas in som farligt avfall, vilket jag tycker säger en del. Sammantaget är processen tämligen usel för för arbetare och miljö, speciellt i fabriker utanför EU. Läs gärna mer på naturskyddsföreningens sida

Remmar i läder - Bestedreng ryggsäck
Bärsystem i läder - Bestedreng ryggsäck
Bestedreng använder bara vegetabilgarvat skinn och läder i sina ryggsäckar